Tuesday, October 11, 2005

Bukarest-tanker

Sidste gang jeg var i Bukarest var helt i begyndelsen af januar 1990. En 4-5 dage efter at Ceaucescu og hans endnu forfærdeligere kone var blevet skudt. Der var en yderst spændt stemning i byen med kampvogne i gaderne og soldater med maskinpistoler overalt, også inde på gangene i ministerierne. Jeg var her med en EU Kommissær, der ønskede at være den første, der kom for at udtrykke støtte til lederne af revolutionen.

Nu er jeg her igen. For at hjælpe med EU kommunikation ( landet bliver måske EU-land om godt 14 måneder). Og for at hjælpe medierne med at modstå upassende adfærd fra myndighederne.

Hvad er så mit hovedindtryk denne gang: At der er sket masser af fremgang på mange områder - bl.a. med de ca. 3 milliarder kr, som EU giver dem hvert år. Og med folks holdning og gå-på-mod. Især de unge. Ganske vist er flere millioner udvandret til Vesten. Men pr. 1000 indbyggere er Rumænien det land i Europa, der har flest højtuddannede. Det giver et godt udgangspunkt. At de også er søde og flinke er jo kun yderligere et plus.

Men der er også meget at forbedre endnu. Bygninger, veje, pladser, parker: ofte et kedeligt syn. De er igang med hundredetusinder af sager, hvor bygninger gives tilbage til de tidligere ejere, hvis de har beviser. Den usikkerhed fremmer jo heller ikke udvikling. Men er selvfølgelig god og nødvendig i sig selv. Korruptionen stikker også hovedet kraftigt frem - selv om jeg ikke har haft "fornøjelsen" under mit 5-dages ophold denne gang. Og så er der landdistrikterne: over 30 % bor på landet. Men de bidrager kun med ca. 6 % til BNP. Små lodder på næsten ingen ting (1 høne og en (halv) hest). Der er virkelig brug for enorme reformer.

Når alt dette er sagt, er det min faste mening, at det er endda MEGET vigtigt, at vi får dem med i det gode selskab, dvs. EU. Kun EUs konstante pres og støtte (gulerod og pisk) har bragt den store udvikling indtil nu. Og kun den vil også gøre det fremover. Og hvad der er ENDNU vigtigere: almindelig solidaritet og selvinteresse tilsiger, at selvfølgelig skal denne store europæiske nabo til os alle med hos os. Kom igen om 10 år! Så er stedet ikke til at kende.

Jeg har nu tænkt mig at komme igen før!

Thursday, October 06, 2005

Tele Wild West

DR program om Tele2's ufine metoder i Danmark var meget interessant. Og meget deprimerende. Vi har nøjagtig samme opførsel fra samme firma her i Belgien. Det er dog mere end utroligt, at et moderne høj-tech firma tror, at de kan komme frem i verden ved mildt sagt ufine måder at hyre kunder på. Vi var selv udsat for det for nogle måneder siden. Pludselig fik vi regninger fra et os ukendt firma (en underafdeling af det belgiske Tele2, viste det sig). Vi betalte selvfølgelig ikke. Og pludselig var vor telefon lukket en dag. Da vi så ad andre veje ringede til Belgacom (VORT teleselskab), så sagde de, at det var de tit ude for. De skulle nok ordne det.

Den måde, som Tele2's danske direktør forsvarede sig på forleden på DR, var meget sigende. Han havde intet forstået. Forhåbentlig kan medierne og manglende kunder en dag få også ham til at forstå.

Men hvor ER det godt, at man i dag helt kan undgå alm. telefonregninger. Tal gratis på Internettet med SKYPE (www.skype.com). Og til dem, der har aktier i teleselskaberne - et godt råd: sælg dem!

Tuesday, October 04, 2005

Om at lære fra et land til et andet

Folketinget trådte i dag sammen til en ny sæson. Med alt hvad det indebar af ceremoni og politik. Sådan skal det være. Og godt, at folk over hele landet - og i udlandet som her i Belgien - kan følge med på radio, TV og Internet, hvis de vil.

Når man hører alt det, regeringen roser sig selv af og om få dage også hører det, som oppositionen roser sig selv af, kunne man godt en gang imellem ønske, at de allesammen lærte noget mere af gode erfaringer i andre lande. Hvorfor er der ikke mere gensidig politiske inspiration over grænserne??!!

Bare et par aktuelle eksempler: man taler så meget om den store trafik, om enorme bilkøer, der bliver større og større - og om priserne på den kollektive trafik, der åbenbart bliver højere hele tiden. Hvad gør belgierne ved det? De vil jo også gerne have færre kødannelser på vejene. Så hvad gør de? De har indført, at alle offentligt ansatte kan køre gratis med de offentlige transportmidler! Og ikke nok med det: Det indføres også meget snart for de privatansatte. Og senere for alle. Og de har regnet ud, at det ikke koster ekstra samfundsøkonomisk. Tværtimod. Var det ikke en ide i Danmark?

Et andet godt eksempel er de høje benzin- og oliepriser, hvor araberne og Katrina-katastrofen får skylden hele tiden. Men er det nu også rigtigt? Svaret er nej! For hver krone vi betaler for benzin er omkring 70 øre skatter og afgifter. Og ikke nok med det: skatterne og afgifterne er %-satser. Så hver gang basisprisen stiger med 1 krone, stiger forbrugerprisen med 4. Er det rimeligt? Det er virkelig inflationsskabende. Belgierne har vedtaget, at i første omgang forbrugerne af fyringsolie slipper for momsen for at holde totalprisen nede. Og der er stærke overvejelser om at gøre skatter og afgifter på olieprodukter et fast beløb og ikke en %-sats. Jo, det var vist også en god ide i det danske.

Lad os se, om inspirationen tager fat!