Wednesday, February 14, 2007

Tænkepausen....

Tænkepausen om EUs fremtid har født..... Eller har den ? Hvis jeg har forstået medierne rigtigt ( og det sker da, at man gør det :) ) har statsministeren sammen med sin hollandske kollega meddelt, at hvis EU skal have en ny traktat, så skal den være så lille og så begrænset, at den i hvert fald ikke skal ud til folkeafstemning.

Har jeg virkelig forstået det rigtigt? At den overordnede europæiske strategi er, at man for enhver pris skal undgå at spørge befolkningerne. Det lover ikke godt for Europas fremtid. Jeg er ikke selv den store tilhænger af folkeafstemninger. Men de ER der nu engang. Og at gøre det til et overordnet mål at undgå dem, er bekymrende.

Men der er da heldigvis andre holdninger i EU-27. De fleste går ud fra følgende to spørgsmål:

1) hvor har vi brug for Europa i de kommende år ?

2) og hvordan skal vi så indrette EU, for at vi opnå dette ?

Så simpelt kan det siges.

Når politikerne så har fundet deres svar på disse to spørgsmål, må det i hvert land afgøres, om det er nødvendigt at spørge vælgerne. Hvis det er tilfældet, så må politikerne åbent forklare og argumentere for det, de har valgt. Og hvis man er overvist og vel forberedt, så er man også overbevisende og troværdig. Og har gode muligheder for at vinde afstemningen.

Og een vigtig ting mere: Vælgerne er ikke dumme. Befolkningerne har efter min mening meget mere respekt for denne fremgangsmåde - uanset deres politiske holdninger iøvrigt. De bliver derimod skeptiske og "Rasmus-Modsat", hvis de føler, at tingene bevidst lægges sådan til rette, at de i hvert fald ikke skal involveres.

Tal om det, sagen i virkeligheden handler om. Læg velovervejede og relevante forslag frem. Og argumentér for dem med åben pande. Det tjener alle - ikke mindst Europa - bedst.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home