Thursday, March 03, 2005

Thomas Christensens tale til NJT den 24.2.2005

Kære Niels,

Da du for 17 år siden forlod dette kontor og begav dig til Belgien havde du nogle klare visioner om en en ny informationspolitik i EU - at gøre den mere åben og tilvejebringe nogle mere moderne kommunikationsredskaber.

Kommissionens informations- og kommunikations-afdeling i Bruxelles var på det tidspunkt adskilt fra Presse- og talsmandstjenesten. Det var du ikke glad for, og i dine år i Bruxelles gødede du jorden grundigt til det, der så i 1999 endte med en sammenlægning af de to afdelinger til én - nemlig presse- og kommunikationsafdelingen.

Du forlod kontoret i Danmark, men du efterlod en ånd, som stadig er her - mange medarbejdere, som er blevet her taler stadig om “dengang da Thøgersen kørte kontoret”. Det vil du se I form af noter om et øjeblik.

Du vil bl.a. huskes for dit mod til at lade alle medarbejdere kaste sig ud i nye udfordringer og opgaver - det er også noget af det, mange af dine medarbejdere i Bruxelles vil savne, når du forlader fabrikken, som du kalder kommissionen i Bruxelles.

Fabrikken: For der skulle jo produceres noget, men det var ikke samlebåndsarbejde - selv om du kunne skrive 100-vis af noter om dagen, så var de alle forskellige og til mange forskellige. Og du forlangte også meget - men folk kastede sig ud i det, fordi du gav dem troen på, at de kunne noget, og kunne noget mere.

Mange af dine europæiske kolleger har måtte stifte bekendtskab med en god portion jysk stædighed og sindighed - og selv om nogle ikke helt kunne forstå det, så har de i hvert fald set resultaterne af disse fænomener – nemlig alle de projekter og kommunikationsredskaber, du har fået sat i gang og som har gjort det nemmere for mange at bevæge sig rundt i EU's labyrinter.

- Du fik indført en satellit, hvorfra TV-stationer verden over kan hjemtage billeder og dokumentar-programmer om EU.

- Du fik indført et kontakt-center for borgere i EU, der kan ringe, maile eller faxe spørgsmål på alle EU's sprog - og få svar også.

- Du fik indført en EUROPA-server, som i dag er verdens største informations-database hvad angår hits

- Du fik sammen med ISPRA indført et effektivt medieovervågnings-system, som giver alle medarbejdere i Kommissionen mulighed for døgnet rundt at modtage oplysninger om hvad medierne skriver og siger - og jeg understreger døgnet rundt! - for hvor mange af os har ikke modtaget en mail fra dig kl 2.00 om natten eller 5.00 om morgenen.

- Men du fik frem for alt sat en dagsorden for information og kommunikation i EU, hvor kodeordene var åbenhed, gennemskuelighed og ko-ordination - så Margot Wallstrøm har nogle gode redskaber til at føre sine visioner om bedre kontakt og dialog med borgerne ud i livet.

Og det et brande en organisation fik du også introduceret før andre vidste, hvad ordet betød.

Nu er det jo ikke sådan, at du alene har stået for alle disse ting –

det er den synergi, du har skabt, som har gjort det muligt.

Jeg husker mange møder i Bruxelles, hvor du har lanceret det, der i starten fik folk til at trække på smilebåndet, fordi de anså projektet for uigennemførligt - men hvor folk efterhånden begyndte at tro på sagen på grund af din evige og ukuelige optimisme - og som efterhånden fik dem til selv at gå ind for sagen med entusiasme.

Så du har høstet stor respekt for at hage dig fast - imod alle odds, fordi hierakiet ikke var enig eller systemet ikke muliggjorde det.

Alt dette kan heller ikke lade sig gøre uden en vis portion humor, som du vel også besidder - med en vis tyngde, kan man sige! - Skævvreden humor har der også været brug for - og jeg kommer til at tænke på historien om de to bilister, der møder hinanden på en snæver skovvej og ingen ønsker at bakke. Konflikten udvikler sig, den ene tager en avis frem og begynder at læse - lidt efter tager den anden en tyk bog frem og begynder at læse i den. Sådan sidder de et stykke tid - hvorefter den første ruller vinduet ned og siger "Du kunne vel ikke låne mig bogen, når du er færdig!!" –

Det er den type humor, du tit er kommet langt med Niels.

Og du introducerede vendingen “Et positivt problem” og anskuer live tog jobbet I den vinkel.

Selv om vi står her for at tage afsked med dig efter 32 år i EU,

så er det ikke et farvel - for jeg er sikker på du vil være på Europa-banen (din privatadresse er i øvrigt Avenue de l’Europe) på en eller anden måde. Du brænder så meget for hele dette projekt, som har delt Danmark i to lejre.

Og når du også holder en afskedsreception i Danmark, så er det jo fordi du i dine 17 år i Bruxelles har bevaret kontakten til dit bagland og rødderne i Danmark – dyrket dine netværk, som fremmødet her er et levende bevis på.

Storm P skrev: Egentlig skulle jeg hvile mig – men jeg gider ikke.

Med dit arbejdstempo har du nu fortjent at trække dig tilbage og nyde dit otium her i livets spätlese. Og apropos spätlese synes jeg, vi skal udbringe en skål for Niels og ønske ham og Liselotte al muligt godt i mange år fremover.

Du skal dog lige først have en skål i noteform – tidligere medarbejdere og kolleger har begået en notesblok til dig – helt i din ånd.

Og så skål.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home