Tuesday, October 04, 2005

Om at lære fra et land til et andet

Folketinget trådte i dag sammen til en ny sæson. Med alt hvad det indebar af ceremoni og politik. Sådan skal det være. Og godt, at folk over hele landet - og i udlandet som her i Belgien - kan følge med på radio, TV og Internet, hvis de vil.

Når man hører alt det, regeringen roser sig selv af og om få dage også hører det, som oppositionen roser sig selv af, kunne man godt en gang imellem ønske, at de allesammen lærte noget mere af gode erfaringer i andre lande. Hvorfor er der ikke mere gensidig politiske inspiration over grænserne??!!

Bare et par aktuelle eksempler: man taler så meget om den store trafik, om enorme bilkøer, der bliver større og større - og om priserne på den kollektive trafik, der åbenbart bliver højere hele tiden. Hvad gør belgierne ved det? De vil jo også gerne have færre kødannelser på vejene. Så hvad gør de? De har indført, at alle offentligt ansatte kan køre gratis med de offentlige transportmidler! Og ikke nok med det: Det indføres også meget snart for de privatansatte. Og senere for alle. Og de har regnet ud, at det ikke koster ekstra samfundsøkonomisk. Tværtimod. Var det ikke en ide i Danmark?

Et andet godt eksempel er de høje benzin- og oliepriser, hvor araberne og Katrina-katastrofen får skylden hele tiden. Men er det nu også rigtigt? Svaret er nej! For hver krone vi betaler for benzin er omkring 70 øre skatter og afgifter. Og ikke nok med det: skatterne og afgifterne er %-satser. Så hver gang basisprisen stiger med 1 krone, stiger forbrugerprisen med 4. Er det rimeligt? Det er virkelig inflationsskabende. Belgierne har vedtaget, at i første omgang forbrugerne af fyringsolie slipper for momsen for at holde totalprisen nede. Og der er stærke overvejelser om at gøre skatter og afgifter på olieprodukter et fast beløb og ikke en %-sats. Jo, det var vist også en god ide i det danske.

Lad os se, om inspirationen tager fat!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home